Sportkläder för olika aktiviteter

Att sporta är hälsosamt för både kropp och sinne. Det finns en mängd olika sporter man kan ägna sig åt, och många sporter kräver praktiska sportkläder. Sportkläder är anpassade och sydda så att de ska ha en optimal funktion under utövande av sportaktiviteter.

Sportkläder för utomhussport

När man tränar ute, behöver man sportkläder anpassade för säsonger. Löper man på sommaren, brukar det vara bra med ett par svala shorts eller byxor med tyg som andas. Man ska gärna välja material i svala polyestermaterial som Cool-max och Tactel. Är man kvinna, är det bra att ha en träningbehå och de kommer i low-, medium och high support. När man löper, ska man ha en sportbehå med high support då brösten rör sig mycket när man springer. Det finns en mängd bra råd för att välja rätt träningsbehå som man bör tänka på.

Det är även viktigt att välja rätt skor till utomhussport av olika slag. Mycket beror också på underlaget och ska man löpa i terräng och skog, är rätt skor för terränglöpning en viktigt faktor.

När man har svettats och tränat, kan det vara skönt med en svalkande dusch och att dofta gott. Då kan man använda en härligt fräsch Ariana Grande parfym för det ultimata välmåendet efter träningen!

Tränar man till exempel yoga utomhus på sommaren, är det bra med absorberande material i byxor och linne. Man kan även finna mer tighta yogabyxor som formar sig efter kroppen. Ofta är de anpassade med material samma som i tights anpassade för löpning eller aerobicspasset. Fotboll är populärt att spela på sommaren och basplaggen består av träningsbyxa, t-shirt i luftigt material och ibland en träningsjacka. Är det riktigt varmt, passar det bra med ett par svala fotbollsshorts. På vintern kräver de flesta sportaktiviteter värmande leggings, underställ, fodrade träningsbyxor och varma träningsjackor.

Inomhussport

Gemensamt för de flesta moderna sportkläder, är att de idag är högteknologiskt utvecklade med material som andas. Precis som med tights, tröjor och byxor man använder utomhus, fungerar dessa sportkläder även inomhus. Ägnar man sig åt dans, yoga, eller aerobics, passar sporttights men det finns även byxor i liknande material som är vidare i benen. Stretch är en mycket viktig funktion i många sportkläder då man behöver utökad rörlighet.

Utövar man kampsport, finns det idag ett stort urval av anpassade kläder. Undantaget är när kampsporten kräver en viss traditionell klädsel på tävlingar och turnér.

En sport som inte kräver så mycket kläder är simning. Det är viktigt att tänka på att välja en baddräkt som är anpassad för simhallen och inte för stranden. Många baddräkter som är anpassade för sport, har effektivt snabbtorkande material. Några bra tips när man köper en baddräkt för sport, är att den sitter bra över bysten och att passformen håller även när den är blöt. Badbyxor inom sport för män, kan vara både badshorts eller badbyxor i olika modeller. Ibland kan det vara svårt att välja badbyxor. Då finns det massor av bra tips vid köp av badbyxor för män för alla behov och önskemål. Sportar man på tävlingsnivå, brukar badbyxor vara det som rekommenderas.

bezel