Miljövänliga träningskläder?

Alla som tränar behöver träningskläder och det finns ett oerhört brett urval av kläder för alla olika typer av sporter. Men i och med att vi blivit mer och mer miljömedvetna frågar många hur miljövänliga materialen egentligen är i vår träningskläder. Det är en fråga som vi givetvis bör ställa oss gällande alla våra kläder. Tillverkare marknadsför gärna att deras kläder är både hållbara och miljövänliga, men hur miljövänliga är de olika materialen som kläderna tillverkats av egentligen?

Bomull är en naturprodukt som växer på buskar och är känslig för bland annat sjukdomar och insektsangrepp. Ofta krävs konstbevattning eftersom plantan behöver mycket stora mängder vatten. För att skydda bomullsplantan besprutas den ganska mycket för att förhindra angrepp från insekter och ogräs. Den ekologiska bomullen odlas däremot helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

Viskos är en konstfiber som tillverkas från trämassa. När cellulosan bryts ner ombildas den av kemikalier vilket gör att viskosprocessen kan ha stor påverkan på miljön men det finns miljömärkta viskosfibrer.

Modal är en annan typ av konstfiber som liknar viskos men som klarar fukt och väta bättre än viskos. Vad som är både bättre och starkare än modal och viskos är lyocell. Det är en fiber som tillverkas genom en svavelfri och modern process med låg energiåtgång. Samtliga skogsbaserade fibrer bidrar inte till några mikroplaster och bryts ner i naturen (om de skulle hamna där).

De syntetfibrer som tillverkas av olja är polyester, akryl och polyamid. Efter flera steg av förädling bildar råvarorna långa molekylkedjor (polymerer) som kan användas till fibrer samt plast. Framställningen av syntetfibrer är relativt energikrävande och det färdiga tyget avger små mängder mikroplast vid tvätt. Oavsett vilka fibrer kläder är tillverkade av behöver de genomgå olika tillverkningssteg. Fibrer ska spinnas till tråd samt vävas eller stickas till tyg. Tyget ska färgas, behandlas och slutligen sys till ett plagg. Även tillbehör inom olika sporter har en tillverkningsprocess men vad som är viktigt är att de är av god kvalitet. Hos Padelnest online kan du hitta tillbehör och kringprodukter av god kvalitet och bra pris för padelsport. Här finns dessutom ett brett urval av bra padelbollar från kända tillverkare såsom Bullpadel, Nox, Black Crown, Babolat, Båstad Bollen, Bullpadel, Dunlop och Head. Du kan enkelt och smidigt beställa dina produkter med fri frakt och snabb leverans.

Inte all ull kommer från får utan även från getter och kaniner (angoraull). Dessutom finns även lamaull, alpackaull och kamelhår. Ull behöver tvättas innan den spinns till garn eftersom den innehåller en del orenheter. Det innebär att avloppsreningen måste kunna förhindra utsläpp av syreförbrukande ämnen.

Lin är en växt som sällan utsätts för skadeinsekter och som inte behöver tillföras särskilt mycket näringsämnen. I den vanliga odlingen kan ogräsmedel användas.

Hampa är en släkting till lin som odlas i kallare klimat. Denna växt behöver inte gödnings, ogräs- eller bekämpningsmedel. Hampa är en av de miljövänligaste växterna idag.

Att köpa klimatsmarta träningskläder kan vara komplicerat men vad som alltid gäller är att använda de kläder du har så länge som det går. Sköt om dina kläder och tvätta dom inte i onödan så kommer de håller längre.

bezel