Vikten med rätt skor till outdoor aktiviteter

Rätt fritidskläder är A och O för en trivsam aktivitet utomhus i regn och rusk eller i strålande sol. Beroende på vad du har som favoritsysselsättning ute i naturen behöver du slitstarka kläder och underställ som håller borta fukten och kylan men som samtidigt inte gör dig alltför svettig och blöt. Dock får du aldrig glömma bort vikten av rätt skor när du är utomhus. Fel skor kan orsaka skador och fallolyckor, få dig att halka eller bli förkyld för att dina fötter inte håller sig torra nog.

Rätt val av vandringsskor

Den vanligaste aktiviteten inom outdoor aktiviteter inkluderar långa vandringar. Därför bör du ha en passande vandringssko som tål långa trekkingar i tuff terräng. Om du har felaktiga skor får du lätt skavsår, jobbiga blåsor och nagel- eller fotsvamp eftersom dina fötter hölls våta i skorna under lång tid. Allt detta kan förstöra hela vandringen och sakta ned ditt tempo. Och du ska ju kunna njuta av äventyret hela vägen, fullt ut.

När du väljer sko för vandring kan du satsa på ett högre eller lägre skaft. Ett högre skaft passar bra om du ska ge dig i kast med svår terräng i tufft väder. Om du dessutom bär en tung last på ryggen är ett högre skaft betydligt bättre eftersom det ger bättre stöd för hela foten och ankeln. Mycket vikt på ryggen blir helt enkelt lättare att bära med ett högt skaft som ger stabilitet. I lättare terräng och i varmare väder kan du välja en sko med lägre skaft. Du kan hitta olika typer av outdoor- och vandringsskor hos ITAB Outdoor där man även säljer kläder och utrustning för både herr och dam.

Läder eller syntet?

En bra outdoor-sko kan vara tillverkad av mesh eller syntettyg, eller naturmaterial som läder. Läder blir vanligtvis mycket behagligt att bära i det långa loppet och det skyddar ordentligt mot fukt men det kan ta en lång tid att gå in skorna. Du bör därför använda dem i mindre utsträckning i början så att du undviker att få blåsor och skavsår. Använd också en bra strumpa. För att gå in skorna snabbare kan du göra som militärerna – blöta eller fukta skorna och samtidigt gå i dem hemma eller kortare stunder utomhus innan du har gått in dem ordentligt.

Vilken storlek ska man ha?

När du rör dig mycket utomhus i svår terräng och böjer foten och tårna mycket, är det viktigt att du har rätt storlek på skorna. För trånga skor ger nageltrång eller smärta och sår och för stora gör att dina fötetr åker omkring i skorna vilket lättare kan bädda för vrickningar och skador om du trampar snett. Se till att du har 1,5 cm mellan stortå och slutet på skon och att det inte finns något glapp vid hälen.

bezel