Träningskläder för vintersporter

Att utöva en vintersport medför sina speciella utmaningar när det gäller träningskläder, eftersom de inte bara måste vara funktionella, utan också värmande. Beroende på sport kan detta ta sig olika uttryck.

I en sport som konståkning är det till exempel viktigt att man har full rörlighet i kläderna. De bör också vara åtsittande, så att man kan se sträckningar i ben och armar, och så att tränarna lättare ska kunna analysera åkarnas rörelser och identifiera problem att förbättra. Kombinationen tajta, stretchiga kläder och värme är inte helt lätt, varför det har utvecklats särskilda tights och tröjor för konståkare. Tightsen finns dels som leggings, och är då ofta fleeceklädda på insidan för ytterligare värme, dels som hudfärgade strumpbyxor i tjock stickning. På överkroppen väljer konståkare ofta ett tunt, åtsittande baslager med en tunn, figursydd fleece eller jacka över, eftersom det är lättare att hålla värmen utan att förlora smidigheten med flera tunna lager.

Dessa kläder säljs i specialbutiker för konståkning, tillsammans med skridskor och allt annat en konståkare behöver. Utbudet av butiker som specialiserar sig på kläder för konståkning är dock begränsat, då det endast finns en fysisk butik i landet (i Stockholm) och ett fåtal webbutiker. Det är med andra ord en marknad som man med rätt marknadsföring kan slå sig in på relativt enkelt. Ett bra grepp för att snabbt bli den ledande butiken är till exempel att skicka ut nyhetsbrev till landets konståkningsklubbar när man har fått in nytt sortiment. Du kan enkelt skapa ett snyggt nyhetsbrev på ungapped.se, som lockar kunder till din butik.

När det gäller vintersporter som utövas utomhus, som skidåkning, tillkommer ytterligare en utmaning i form av väder och vind. En skidåkare behöver till exempel inte bara ha rörliga kläder som håller dem varma, utan måste också skydda ansikte, huvud och händer mot bitande vind och snökristaller. Skidåkare bär därför mössa eller pannband, och alpina skidåkare skyddar även övre delen av ansiktet med skidglasögon (och ibland under delen av ansiktet med en skidmask). Skidglasögonen har ytterligare en funktion, nämligen att skydda ögonen mot solen – på soliga dagar kan reflektionen i snön vara mycket skadlig för ögonen. Längdskidåkare bär istället solglasögon.

Två sporter där säkerheten är den viktigaste funktionen hos kläderna är ishockey och bob. Inom ishockeyn består större delen av spelarnas kläder av olika typer av skydd, från hjälmen på huvudet till hockeybyxorna på benen. Det finns flera anledningar till att skydden behövs, eftersom spelarna riskerar skador från pucken, från de andra spelarnas klubbor och från spelarna själva, som kan tackla dem (in i sargen, i värsta fall). Bob är inte en kontaktsport på samma sätt, men åkarna måste ändå bära hjälmar liknande de som racerförare bär. Det är inte heller konstigt, med tanke på att boben kan komma upp i hastigheter på 150 kilometer i timmen, och att genomsnittshastigheten är 130 kilometer i timmen. Utöver hjälmen bär åkarna bara en åtsittande dräkt, utformad för att inte kunna fastna under åkarnas snabba ihopp i släden.

bezel