Kläder till skolidrotten

Många generationer svenskar har packat ned gympakläder i sina skolryggsäckar en gång i veckan, när det varit dags för skolgymnastik – eller Idrott och hälsa, som ämnet heter idag. Det finns också en anledning till det, då forskare har sett en koppling mellan skolidrott och bättre betyg. Det är dock inte bara ämnets namn som har förändrats sedan det infördes, utan även utformningen på lektionernas innehåll. Därför krävs det också att en annan typ av kläder packas i dagens ryggsäckar, än de sockiplast och trikåer som många tidigare generationer bar.

Som exempel på hur idrottslektionerna har förändrats kan nämnas att det numera finns mål uppsatta kring olika typer av idrotter och aktiviteter som ska provas på under skolgången. I dessa mål ingår allt från klassisk orientering och gymnastik (som handstående och kullerbyttor) till ”nyare” inslag som pardans och bollsporter. Det gör att gympakläderna man skickar med barnen till skolan måste vara mångsidiga nog för att passa alla dessa aktiviteter, vilket till exempel betyder att barnen alltid måste ha med sig gympaskor för inomhusbruk (sockiplast eller strumplästen räcker inte om man exempelvis ska spela innebandy eller basket). Värt att notera är dock att barnen oftast inte behöver ha gympaskor förrän i årskurs 3 – innan dess går det bra utan skor. Exempel på bra gympakläder i övrigt är shorts och t-shirt, eller tights och en topp. Det kan vara bra att packa med både korta och långa byxor, så att barnen kan välja beroende på vilken aktivitet de har på lektionen den dagen. Slutligen får man inte glömma att skicka med barnen en vattenflaska, så att de slipper gå törstiga tillbaka till lektionerna efter gympan.

Det krävs också ett visst samarbete mellan barn och föräldrar (i alla fall i mellanstadiet och högstadiet, då man kan förvänta sig detta), i form av att barnen måste hålla koll på när det kommer att vara utomhuslektioner (till exempel vid orientering eller friidrott). Då krävs det ju att man har packat utomhusskor och kläder efter väder, om det är kallare utomhus än inomhus (som det ju så ofta är).

Om du letar efter bra och mångsidiga kläder som ditt barn kan ha på idrotten, som dessutom är slittåliga och klarar av många tvättar, ska du gå in på Kidsbrandstore.se. Där kan du nämligen köpa barnkläder online av hög kvalitet, så att ditt barn kan använda kläderna under många terminer innan de slitits ut.

bezel