Träningstrender i Sverige

 

I Sverige tränar man mycket. Det är inte ett antagande, utan rena fakta. Extremt många svenskar går till gymmet i princip dagligen, och tränar pass i grupp eller själva på gymmet. En man som var på besök i Sverige ifrån Frankrike reflekterade över detta. Han reagerade på att så många hade träningskläder på sig på stan, på väg till eller från gymmet. När han varit i landet några dagar sa han: Sverige är det enda landet där frågan om vad man tränar kommer upp bland det första när man träffar en ny människa. Nästan direkt efter man presenterat sig. Och man frågar inte heller om den andra personen tränar, utan vad.

Vad har då skapat denna utveckling? Visserligen är den hälsosam, det är ett under för folkhälsan att hela befolkningen börjar tänka mer på vad de äter och hur de rör sig. Men var kommer det ifrån? Många menar att det är intrycken ifrån media, modellerna som visar upp de nya kläderna i teverutan, eller bara spelar i en reklam för ett nytt diskmedel. De är alla trådsmala. På teve, i tidningarna, på nätet och på reklamskyltar utomhus. Man menar att det idealet sätter sig i huvudet när man är ung, man växer upp med dessa ideal runt om sig! Alla flickor som idag besöker gymmet dagligen har förmodligen lekt med barbiedockor som barn. Dockor med getingmidja, smala långa ben och stora bröst. Här kan man läsa och lära sig mer om hur media påverkar vår livsstil.

Det är vanligt, främst bland unga kvinnor, att man tappar kontrollen över sin träning. Man börjar prioritera bort allt annat tills allt bara handlar om träning och ofta även kosten. Idag finns det dock bra hjälp att få om man upplever att man inte längre har en hälsosam relation till mat och träning. Dessvärre är det få som söker hjälp för detta för att man själv inte ser problemen när man befinner sig mitt uppe i det. Oftast är det en anhörig som slår larm och ser till att individen får hjälp tillbaka till sunda värderingar.

För folkhälsan gör som sagt dessa trender underverk även om det finns negativa sidor. Antalet personer som lider av fetma har minskat drastiskt och man blir på det hela taget starkare och kan tackla skador och sjukdomar bättre om man tränar. Antalet löpare på Stockholms maraton har ökat drastiskt de senare åren, och i år åkte rekordmånga Vasaloppet. Det har positiva effekter på samhället, det finns statistik på att unga inte lika lätt hamnar i kriminalitet om de tränar. Det händer ju också något i kroppen när man tränar, något som beskrivs närmare i artikeln nedan.

Intresset, normen, livsstilen, kalla det vad man vill. Träningen har blivit en del av svenskens vardag och det har även lett till att andra industrier blomstrar. I artikeln nedan kan man läsa om sportkläder och träning.

bezel