Så tvättar du dina träningskläder

Träningskläder får utstå mycket slitage och hårda omständigheter, då de blir svettiga, smutsiga (om man tränar utomhus) och dessutom används ofta. För att kläderna ska hålla sig fräscha så länge som möjligt, och inte börja lukta eller töjas ut och bli formlösa, är det viktigt att man tar hand om sina träningskläder på rätt sätt. Det gäller särskilt när man tvättar dem.

Vården av träningskläderna börjar egentligen så fort man kommer hem efter träningspasset. Om man har varit på gymmet och bytt om till vanliga kläder där, bör man packa upp väskan och hänga träningskläderna på tork så fort som möjligt. Kommer man in från exempelvis ett löparpass och fortfarande har träningskläderna på sig ska man också vara noga med att hänga upp kläderna på tork när man tar av sig dem, istället för att lägga dem i en hög på golvet när man hoppar i duschen. Blöta eller fuktiga träningskläder som inte får torka kommer nämligen att börja lukta, och dessutom kan det leda till att de förlorar sin funktion (exempelvis att transportera bort fukt från huden).

När man sedan ska tvätta sina träningskläder är det viktigt att läsa tvättråden som står i plagget. Dessa ska alltid följas i första hand. Generellt för träningskläder och funktionsplagg gäller dock att de inte bör tvättas med sköljmedel. Detta eftersom sköljmedlet täpper igen fibrerna i textilierna som gör att plagget kan transportera bort fukt från kroppen. Man ska också undvika torktumlaren när man tvättar sina träningskläder – det är bättre att låta dem lufttorka på en torkställning.

Något som är viktigt att tänka på för tjejer är att vara extra noga när de tvättar sina tränings-BH:ar. Dessa är nämligen ofta känsligare än andra plagg, och kräver ibland handtvätt. Om man inte har tid eller ork att tvätta sin tränings-BH för hand är ett alternativ att lägga den i en tvättpåse och köra den på en mjuk cykel i tvättmaskinen. Man bör vara noga med att tvätta sin sport-BH efter varje användning, eftersom den annars inte kan ge fullgott stöd, då fibrerna i tyget sträcks ut.

Hur väl man än sköter om sina träningsplagg kommer de dock till slut att bli utslitna, vilket betyder att man behöver byta ut dem mot nya. Dessutom kan det vara roligt att då och då uppdatera sin garderob med lite nya träningskläder, för att det ska bli roligare att träna. Om du vill köpa träningskläder till bra priser ska du gå in på Black Friday och Fyndiq. På Fyndiq kan du nämligen fynda bland ett stort utbud av träningskläder, och på Black Friday hittar du rabattkoder till Fyndiq som kan göra de redan låga priserna ännu bättre. Då kommer du alltså inte bara spara pengar genom att sköta om dina träningskläder och få dem att hålla längre, utan också genom att köpa nya träningskläder billigt!

bezel